Sofia föddes 1978 i Uppsala där hon bodde sina tio första levnadsår. Två kyrkomusikerföräldrar gjorde att musiken från första början var en självklar del i hennes tillvaro. Familjen flyttade sedan till Kalmar och 1995 vidare till Växjö där Sofia tog studenten från det naturvetenskapliga programmet vid Växjö Katedralskola 1997. Under gymnasietiden studerade hon sång för Lawrence Johnson och piano för Boiana Müller. Hösten 1997 började hon studera vid Vadstena Folkhögskolas musiklinje med piano som huvudämne. Anders Peterson och Ingrid Haking Raaby var lärare i pianospel respektive interpretation. Tyngdpunkten under studierna där var romans-ackompanjemang. Sofia hade även sånglektioner under de två åren i Vadstena, för Karin Westberg.

Hösten 1999 påbörjade Sofia sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm då hon kom in på pianopedagogutbildningen med Rolf Lindblom som lärare i piano. Hon valde från första början att lägga alla valfria poäng på sånglektioner, bl a för Susanne Rydén och Britta Sundberg och sången kom att få mer och mer utrymme,  nu också solistiskt efter många år i diverse körer, allt ifrån föräldrarnas barnkörer till Allmänna Sången och Mikaeli Kammarkör. Våren 2004 blev Sofia klar med sin utbildning och har sedan dess frilansat framför allt som sopransolist och korist men även som ackompanjatör och pianopedagog om än i mindre och mindre utsträckning.

Sofia har hörts som solist i Sveriges Radio P2 och på konserter runt om i landet. Det är barockmusik och nutida musik som ligger henne varmast omhjärtat, men andra genrer förekommer också. Hon är ofta anlitad som solist vid framförandet av de vanliga kyrkomusikaliska verken, såsom Mozarts Requeim, Bachs Juloratorium och Händels Messias, men också vid framföranden av nyskrivna verk, som t ex våren 2014, då Sven-David Sandströms Matteuspassion uruppfördes i Berlinerfilharmonin. Sofia var då sopran i evangelistkvartetten som hade en mycket framträdande roll i verket. Hösten 2007 sjöng hon sopranpartiet i Mattias Skölds nyskrivna Requiem som uruppfördes av Mikaeli Kammarkör med Anders Eby som dirigent. Verket spelades även in på skiva våren 2009 och i december 2011 uruppfördes samme tonsättares Juloratorium, då med sopransolopartiet skrivet för Sofia.

Sofia har framträtt med orkestrar som Rebaroque, Sveriges Radios Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble, Musica Vitae och Gävle Symfoniorkester. Hon samarbetar regelbundet med Kroumata i Steve Reichs stycke ”Drumming”, vilket de framförde i Reykjavik våren 2011 samt tidigare i bl a Paris och Rom. Sommaren 2009 medverkade Sofia i Confidencens uppsättning av Glucks opera Orfeus och Eurydike under ledning av Arnold Östman och våren 2006 var hon en av sångarna i föreställningen ”Tusen år hos Gud- en sekund på jorden”. Hon har sjungit musik av tonsättaren John Adams under hans ledning i Konserthuset hösten 2005.

I februari 2012 medverkade Sofia som gästartist på Ola Salos konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen och med Gävle Symfoniorkester i Gävle Konserthus, där hon bl a sjöng solopartiet i ett kör- och orkesterverk skrivet av Ola Salo själv. 

Den 8 september 2016 släpptes CD:n med Johannespassionen av Fredrik Sixten där Sofia framför de tre vackra sopranariorna. Läs mer...

Hösten 2016 och våren 2017 medverkar Sofia i Folkoperans och Cirkus Cirkörs uppsättning av Philip Glass´ ”Satyagraha”i regi av Tilde Björfors.

Sofia är även en hängiven ensemblesångare och är medlem i Radiokören och Svenska Vokalharmonin samt har ett förflutet i Eric Ericsons Kammarkör. 

Hennes systrar Elin Skorup och Sara Niklasson är också sångerskor och tillsammans har de projektet ”Tre systrar” som de turnerar med på somrarna.