Glad påsk!

Ligger i soffläge på landet i smålandsskogarna och försöker summera de senaste veckornas olika konsertupplevelser. Det har varit ett späckat men väldigt roligt schema den här månaden, med tio konserter med nio olika program på tre veckor, varav mycket musik varit helt ny för mig. Utöver detta TV-inspelning i underjorden med Radiokören och Peter Dijkstra under två intensiva dagar.

Idag sjöng jag If God be for us från Händels Messias, med Mårten Sundén på fiol i påskgudstjänsten i Mariakyrkan i Växjö där min mamma Elisabet Stoltz Niklasson varit organist i drygt tjugo år. I fredags sjöng jag Stabat Mater av Pergolesi i samma kyrka med kära solistkollegan Christiane Højlund och Mariakören samt ensemble ur Musica Vitae. Allt under ledning av min ömma moder. Hon gör sin sista termin som anställd kyrkomusiker innan friare tider väntar, så det var väldigt känslosamt och fint att vara med om. 

Palmsöndagsdygnet tillbringade jag i Kalmar och att få komma tillbaka dit, där jag bodde en stor del av min barndom -från 10-17 års ålder, och att få sjunga i kyrkan där jag och mina systrar sjöng i barn- och ungdomskör  är fantastiskt! Bokstavligen som att komma hem. Är så glad att nuvarande organisten i Kalmar Domkyrka, Jan H Börjesson, redan har bjudit in mig två gånger, Mozarts Requiem hösten -17 och nu den 25 mars -18, till Carl Philip Emanuel Bachs Lukaspassion som aldrig tidigare framförts i Sverige. Och fler engagemang i Kalmar verkar det bli! I Domkyrkokören där återfinns många bekanta ansikten från tiden då pappa Thomas Niklasson innehade Jans jobb. Det i kombination med Jans val av musiker av högsta klass och spännande repertoar gör Kalmar Domkyrka till ett mycket speciellt ställe att komma till och sjunga. Denna gång var det barockorkestern Musica Sveciae som spelade ypperligt fint med Nils-Erik Sparf som konsertmästare och solistkollegor var Tobias Nilsson, countertenor, Johan Linderoth, tenor, Arvid Eriksson, baryton och Gustav Nattochdag som Kristus.

IMG_1050.JPG
IMG_1052.JPG

Förra veckan tillbringade jag till stor del i Helsingborg där jag var för att sjunga sopransolot i Poulencs Gloria med Helsingborgs Symfoniorkester och konserthuskör under ledning av Stefan Solyom i Helsingborgs Konserthus. Ett mycket hedersamt och speciellt uppdrag för mig. Tack Fredrik Österling för att jag fick komma!

IMG_1036.JPG

Mellan Helsingborgs- och Kalmarkonserterna hann jag hem till Stockholm och Radiokören för två framföranden av Mozarts mässa i c-moll med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding. I april tar Maestro Harding med RK till Berlinerfilharmonin för att framföra samma verk där. Det lär bli en extraordinär upplevelse!

Helgen 17-18 mars sjöng jag Mariamusik av bl a Edvard Grieg, Elisabet Sköld och Anders Öhrwall i Mariefreds kyrka tillsammans med instrumentalister och kören Pax Mariae under ledning av Olle Sköld på lördagen. Dagen därpå var det premiär för mig som evangelist i Rolf Martinssons Lukaspassion med texter av Göran Greider. Detta skedde i Fresta kyrka utanför Upplands Väsby. På dirigentpulten stod kära släktingen Maria Stoltz Wahlforss som liksom sin kusin, min mamma, gör sin sista termin som kyrkomusiker före pensionen. Ett speciellt tillfälle att medverka vid!

Veckan dessförinnan tog Radiokören och Peter Dijkstra hissen ner i Reaktorhallen på KTH för att spela in en suggestiv TV-dokumentär om oss.  Pannlampor och labb-rockar förhöjde onekligen stämningen därnere!

IMG_1012.JPG
IMG_1025.JPG

 

10 mars hade jag nöjet och äran att ännu en gång få sjunga de vackra sopranariorna i Fredrik Sixtens Johannespassion i Strängnäs Domkyrka då Torvald Johansson, domkyrkoorganist på orten, valde att göra en repris på förra årets lyckade framförande av detta verk. Med eminenta solistkompisar som Mats Carlsson, Lars Arvidson och Staffan Liljas i kombination med Oratoriekören var det bara att luta sig tillbaka och njuta!

IMG_1007.JPG

Dagen därpå, på minnesdagen för terrorismens offer, sjöng jag första gången i Essinge kyrka. Stefan Fred satt vid orgeln och Louise Agnani spelade gamba när jag och fantastiska Helena Ek sjöng Trois Lecones de tenébrès av 350-årsjubilerande Francois Couperin. En väldigt fin upplevelse.

 

Tidigare i år har jag med RK och ett stort uppbåd medmusiker och -sångare varit med vid framförandet av Mahlers åttonde symfoni i Berwaldhallen, sjungit en Couperinkonsert med bl a Benjamin Åberg och Ulla-Carin Börjesdotter i Lidingö kyrka, en Bachkantat med bl a Tove Nilsson under ledning av Arne Johansson i Sofia kyrka, samt en minnesvärd a cappellakonsert med Radiokören och dirigenten Søren Kinch Hansen i Engelbrektskyrkan. Är så tacksam över min varierande och inspirerande arbetssituation!

En intensiv vecka är till ända

Den gångna veckan var späckad av krävande sånginsatser. Med Radiokören kom vi i mål med Jacob Mühlrads omtalade komposition Kaddish (beställd av Radiokören och finansierad av Jacobs stipendium från Michael Bindefeldts Stiftelse till minne av förintelsen), som vi och Eva Dahlgren under Peter Dijkstras ledning framförde i Berwaldhallen i lördags, för två utsålda hus. Repetitionsarbetet har varit mycket krävande, så vi var alla nöjda när vi väl kom i mål med den äran! Inte minst kompositören själv:

IMG_1675.JPG

På samma konsert framförde vi även musik av Krenek och Einfelde samt J.S. Bachs sorgekantat Actus Tragicus, i vilken jag hade äran att få sjunga sopransolot. Detta uppmärksammades i Expressen:

IMG_1677.JPG

 ”I den en gång mycket unge Bachs Actus Tragicus stannade Sofia Niklassons överväldigande sopransolo längst i minnet.” skrev Lars Sjöberg i tidningen dagen efter konserten.

På söndagen var det dags för ett annat solistframträdande. Då i Monteverdis Mariavesper under ledning av Bengt Eklund i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Kär mezzosoprankollega var Anna Zander Sand som jag fick njuta av att sjunga den underbara duetten ”Pulchra es amica mea” med. Övriga medsolister stod också för strålande insatser i detta magnifika verk!

IMG_1674.JPG

Ovan ses maestro Bengt Eklund, Sofia, Anna Zander Sand, Lars Johansson Brissman, Anders Larsson, Mathias Hedegaard och Leif Aruhn Solén peppade strax innan konserten.

Under veckan har jag även provsjungit för mitt fasta jobb i Radiokören. Något vi gör vart tredje år för att förnya våra kontrakt. Mycket nervöst och energikrävande, men det gick som tur var bra. Jag får behålla jobbet! 😀 

Om knappt två veckor väntar Mozarts Requiem i min barndoms stad Kalmar. Det ser jag mycket fram emot! 

Änglar och demoner

Ikväll blev det en tur till Västerås domkyrka för repetition av Benjamin Brittens "The Company of Heaven". Konsert på söndag den 1 oktober kl 18. 

Västerås domkyrkas motettkör

Sofia Niklasson sopran
Viktor Johansson tenor
Malvakvartetten

Johan Hammarström dirigent  

FullSizeRender.jpg
IMG_1651.JPG
IMG_1652.JPG

Satyagraha Göteborg

Strax dags för sista Satyagrahaföreställningen för den här gången, den tredje i ordningen på stora teatern i Göteborg. I maj 2018 kan man återigen uppleva den på Folkoperan i Stockholm vid sju tillfällen, sen har vi den äran att få gästa BAM i New York med föreställningen i november samma år. På återseende! #Satyagraha

 

IMG_0781.JPG

Högst upp i listan över vårens evenemang på Storan! 

IMG_0762.JPG

Maria Sanner, Carl Walin, Elin Skorup och Maggie Westerlind.

IMG_0764.JPG

Lisa Carlioth

IMG_0768.JPG

Karolina Blixt, Hanna Fritzson, Lisa Carlioth, Anton Eriksson och Lars Johansson Brissman. 

IMG_0770.JPG

Kär syster och soprankollega, Elin Skorup. 

IMG_0772.JPG

Systrar

IMG_0774.JPG

Karolina Blixt och Magnus Björå 

IMG_0778.JPG

Arash Azarbad, Johan Kinell och Sofia. 

Maskör Amelia och jag. 

Matteuspassionen av J S Bach i Engelbrektskyrkan skärtorsdagen och långfredagen 2017.

 

IMG_0738.JPG

Det var en oerhört mäktig upplevelse att få vara en del av detta mästerverk två kvällar i rad i stilla veckan. Två körer, två orkestrar och sex solister samsades om utrymmet på orgelläktaren utan problem och Bachs musik kom helt till sin rätt tack vare alla eminenta musiker och sångare som var med.

Bilder från Engelbrekts Kammarkörs Facebooksida: 

IMG_0733.JPG

Sofia med barytonsolisten Karl-Magnus Fredriksson. 

 

IMG_0735.JPG

Tenor- resp. altsolisten Niklas Engkvist och Ivonne Fuchs. 

 

IMG_0736.JPG

Nils Erik Sparf och Klara Hellgren. 

IMG_0734.JPG

Maestro Bengt Eklund. 

IMG_0732.JPG

På palmsöndagen, den 9 april hade jag äran att ännu en gång få vara med och framföra Fredrik Sixtens vackra Johannespassion. Denna gång i Mariakyrkan i Helsingborg med de finfina sångarkollegorna Carl Unander Scharin, Lars Arvidson och Nils Gustén, Maria oratoriekör och blåskvintetten Pollux. Tonsättaren var på plats även denna gång!

IMG_0664.JPG

Nypremiär av Satyagraha den 6 april 2017. Sofia, Elin Skorup, Maria Sanner och Maggie Westerlind är taggade! 

IMG_0631.JPG

Strängnäs domkyrka i aprilsolen.

IMG_0628.JPG

Genrep inför framförandet av Fredrik Sixtens Johannespassion i Strängnäs Domkyrka den 1 april 2017. Torvald Johansson dirigerade, Domkyrkans Oratoriekör sjöng, solistkollegor var Mats Carlsson, Staffan Liljas och Andreas E Olsson, blåskvintett bestående av Åsa Karlberg, Anette Kumlin, Jan Erik Alm, Heléne Sikdal och Mats Klingfors. Tonsättaren var på plats i den stora publikskaran.