Glad påsk!

Ligger i soffläge på landet i smålandsskogarna och försöker summera de senaste veckornas olika konsertupplevelser. Det har varit ett späckat men väldigt roligt schema den här månaden, med tio konserter med nio olika program på tre veckor, varav mycket musik varit helt ny för mig. Utöver detta TV-inspelning i underjorden med Radiokören och Peter Dijkstra under två intensiva dagar.

Idag sjöng jag If God be for us från Händels Messias, med Mårten Sundén på fiol i påskgudstjänsten i Mariakyrkan i Växjö där min mamma Elisabet Stoltz Niklasson varit organist i drygt tjugo år. I fredags sjöng jag Stabat Mater av Pergolesi i samma kyrka med kära solistkollegan Christiane Højlund och Mariakören samt ensemble ur Musica Vitae. Allt under ledning av min ömma moder. Hon gör sin sista termin som anställd kyrkomusiker innan friare tider väntar, så det var väldigt känslosamt och fint att vara med om. 

Palmsöndagsdygnet tillbringade jag i Kalmar och att få komma tillbaka dit, där jag bodde en stor del av min barndom -från 10-17 års ålder, och att få sjunga i kyrkan där jag och mina systrar sjöng i barn- och ungdomskör  är fantastiskt! Bokstavligen som att komma hem. Är så glad att nuvarande organisten i Kalmar Domkyrka, Jan H Börjesson, redan har bjudit in mig två gånger, Mozarts Requiem hösten -17 och nu den 25 mars -18, till Carl Philip Emanuel Bachs Lukaspassion som aldrig tidigare framförts i Sverige. Och fler engagemang i Kalmar verkar det bli! I Domkyrkokören där återfinns många bekanta ansikten från tiden då pappa Thomas Niklasson innehade Jans jobb. Det i kombination med Jans val av musiker av högsta klass och spännande repertoar gör Kalmar Domkyrka till ett mycket speciellt ställe att komma till och sjunga. Denna gång var det barockorkestern Musica Sveciae som spelade ypperligt fint med Nils-Erik Sparf som konsertmästare och solistkollegor var Tobias Nilsson, countertenor, Johan Linderoth, tenor, Arvid Eriksson, baryton och Gustav Nattochdag som Kristus.

IMG_1050.JPG
IMG_1052.JPG

Förra veckan tillbringade jag till stor del i Helsingborg där jag var för att sjunga sopransolot i Poulencs Gloria med Helsingborgs Symfoniorkester och konserthuskör under ledning av Stefan Solyom i Helsingborgs Konserthus. Ett mycket hedersamt och speciellt uppdrag för mig. Tack Fredrik Österling för att jag fick komma!

IMG_1036.JPG

Mellan Helsingborgs- och Kalmarkonserterna hann jag hem till Stockholm och Radiokören för två framföranden av Mozarts mässa i c-moll med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding. I april tar Maestro Harding med RK till Berlinerfilharmonin för att framföra samma verk där. Det lär bli en extraordinär upplevelse!

Helgen 17-18 mars sjöng jag Mariamusik av bl a Edvard Grieg, Elisabet Sköld och Anders Öhrwall i Mariefreds kyrka tillsammans med instrumentalister och kören Pax Mariae under ledning av Olle Sköld på lördagen. Dagen därpå var det premiär för mig som evangelist i Rolf Martinssons Lukaspassion med texter av Göran Greider. Detta skedde i Fresta kyrka utanför Upplands Väsby. På dirigentpulten stod kära släktingen Maria Stoltz Wahlforss som liksom sin kusin, min mamma, gör sin sista termin som kyrkomusiker före pensionen. Ett speciellt tillfälle att medverka vid!

Veckan dessförinnan tog Radiokören och Peter Dijkstra hissen ner i Reaktorhallen på KTH för att spela in en suggestiv TV-dokumentär om oss.  Pannlampor och labb-rockar förhöjde onekligen stämningen därnere!

IMG_1012.JPG
IMG_1025.JPG

 

10 mars hade jag nöjet och äran att ännu en gång få sjunga de vackra sopranariorna i Fredrik Sixtens Johannespassion i Strängnäs Domkyrka då Torvald Johansson, domkyrkoorganist på orten, valde att göra en repris på förra årets lyckade framförande av detta verk. Med eminenta solistkompisar som Mats Carlsson, Lars Arvidson och Staffan Liljas i kombination med Oratoriekören var det bara att luta sig tillbaka och njuta!

IMG_1007.JPG

Dagen därpå, på minnesdagen för terrorismens offer, sjöng jag första gången i Essinge kyrka. Stefan Fred satt vid orgeln och Louise Agnani spelade gamba när jag och fantastiska Helena Ek sjöng Trois Lecones de tenébrès av 350-årsjubilerande Francois Couperin. En väldigt fin upplevelse.

 

Tidigare i år har jag med RK och ett stort uppbåd medmusiker och -sångare varit med vid framförandet av Mahlers åttonde symfoni i Berwaldhallen, sjungit en Couperinkonsert med bl a Benjamin Åberg och Ulla-Carin Börjesdotter i Lidingö kyrka, en Bachkantat med bl a Tove Nilsson under ledning av Arne Johansson i Sofia kyrka, samt en minnesvärd a cappellakonsert med Radiokören och dirigenten Søren Kinch Hansen i Engelbrektskyrkan. Är så tacksam över min varierande och inspirerande arbetssituation!